Булочки-жайворонки: традиційний український рецепт до посту

19 Березня, 2024 | Новини |

20 березня – свято Сорока святих, також відомих як 40 Севастійських мучеників, та день весняного рівнодення. Традиційно цього дня господині готували випічку у вигляді птахів – жайворонків. Простим та пісним рецептом цього частування ділимося з вами.

Інгредієнти:

  • 3 склянки борошна;
  • 1 склянка води;
  • півсклянки цукру;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 чайна ложка ванільного цукру;
  • 20 г живих дріжджів;
  • третина склянки рослинної олії
  • родзинки – за смаком.

Приготування:

  • Дріжджі розводимо із цукром та сіллю, заливаємо водою та перемішуємо. У цю суміш просіюємо борошно і замішуємо пісне тісто.
  • У тісто додаємо олію і продовжуємо вимішувати доти, доки воно не перестане липнути до рук.
  • Залишаємо готове тісто в мисці під рушником на півгодини. Коли воно підніметься, ще раз його обминаємо.
  • Ділимо тісто на кульки однакового розміру, розкочуємо в ковбаски довжиною близько 15 см і зав’язуємо у вузлик у формі пташки.
Схема зав’язування жайворонка. 1 варіант
Схема зав’язування жайворонка. 2 варіант
  • Готову пташку прикрашаємо – витягуємо дзьоб, в якості вічок використовуємо родзинки (наші пращури робили очі із перця горошком).
  • Викладаємо жайворонків на пергамент і через 15 хвилин ставимо випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин. Готову випічку змащуємо пензликом, злегка змоченим олією, щоб вони виглядали блискучими та красивими.

Смачного!

Традиційні ураїнські жайворонки на святкуванні весняного рівнодення, Сорока святих або Сонцеворота. Фото з мережі

Раніше ми писали: Добірка традиційних українських рецептів вареників

 

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити