Булочки-жайворонки: традиційний український рецепт до посту
20 березня – свято Сорока святих, також відомих як 40 Севастійських мучеників, та день весняного рівнодення. Традиційно цього дня господині готували випічку у вигляді птахів – жайворонків. Простим та пісним рецептом цього частування ділимося з вами.
Інгредієнти:
- 3 склянки борошна;
- 1 склянка води;
- півсклянки цукру;
- 1 чайна ложка солі;
- 1 чайна ложка ванільного цукру;
- 20 г живих дріжджів;
- третина склянки рослинної олії
- родзинки – за смаком.
Приготування:
- Дріжджі розводимо із цукром та сіллю, заливаємо водою та перемішуємо. У цю суміш просіюємо борошно і замішуємо пісне тісто.
- У тісто додаємо олію і продовжуємо вимішувати доти, доки воно не перестане липнути до рук.
- Залишаємо готове тісто в мисці під рушником на півгодини. Коли воно підніметься, ще раз його обминаємо.
- Ділимо тісто на кульки однакового розміру, розкочуємо в ковбаски довжиною близько 15 см і зав’язуємо у вузлик у формі пташки.
- Готову пташку прикрашаємо – витягуємо дзьоб, в якості вічок використовуємо родзинки (наші пращури робили очі із перця горошком).
- Викладаємо жайворонків на пергамент і через 15 хвилин ставимо випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин. Готову випічку змащуємо пензликом, злегка змоченим олією, щоб вони виглядали блискучими та красивими.
Смачного!
Раніше ми писали: Добірка традиційних українських рецептів вареників