Пісна випічка: закритий пиріг з печерицями та цибулею
У православних розпочався Великий піст 2024, під час якого до Великодня треба утримуватися від деяких продуктів. Навіть без м’яса, яєць та молока можна харчуватися ситно і різноманітно.
Пропонуємо вам рецепт пісного пирога із грибами який буде чудовим замінником м’ясної страви.
Інгредієнти:
Тісто:
- 250 г борошна;
- 30 г дріжджів;
- 100 мл олії;
- 1 ст. ложка цукру;
- щіпка солі;
- 1 склянка води.
Начинка:
- 500 г печериць;
- 3 цибулини;
- 2 столові ложки олії;
- чорний мелений перець за смаком;
- сіль за смаком.
Приготування:
- У теплій воді розведіть дріжджі, сіль і цукор і розмішайте до повного розчинення. Поступово всипте борошно і замісіть некруте тісто.
- Додайте у тісто олію і вимісіть так, щоб воно не прилипало до рук.
- Готове тісто накрийте серветкою і залиште полежати в теплому місці. Коли тісто підніметься, його потрібно обім’яти і дати ще раз підійти.
- Цибулю поріжте великими шматками. Помістіть цибулю в сотейник з олією і готуйте під кришкою на повільному вогні, періодично помішуючи, протягом 30 хвилин. Цибуля має потемнішати, але залишитися соковитою.
- Гриби почистіть, помийте, якщо великі – розріжте на 2-3 частини. Додайте печериці до цибулі, перемішайте і тушкуйте під кришкою приблизно 10 хвилин. Готові гриби зцідіть, остудіть і пропустіть через м’ясорубку. Грибний фарш посоліть і поперчіть.
- Тісто розділіть на дві частини і розкачайте кожну в тонкий пласт. Викладіть перший пласт тіста в змащену олією форму. На нього помістіть грибну начинку, а зверху накрийте другим шаром тіста і защипніть краї.
- Пиріг поставте у розігріту до 200°C духовку. За 10 хвилин, коли верх пирога трохи зарум’яниться, зменшіть температуру до 180°C. Випікайте приблизно 40 хвилин.
- Готовий пісний пиріг із грибами дістаньте з духовки, верх змастіть трохи підсолодженою водою, накрийте серветкою і залиште до охолодження.
Смакуйте з задоволенням!
Раніше ми писали: Булочки-жайворонки: традиційний український рецепт до посту