• UA
  • RU
  • 27 березня світ відзначає Міжнародний день театру

    27 Березня, 2024

    «Театр — це така кафедра, з якої можна багато сказати світу добра», писав Микола Гоголь. Приєднуємося до його думки, адже маємо за приклад Академічний музично-драматичний театр імені Лесі Українки міста Кам’янського.

    Театральне життя у Кам’янському пускало перші паростки ще наприкінці 19 століття. Саме 1899 року було відкрито Народну аудиторію, де нині знаходиться основна сцена театру. Далі, протягом більше ніж 80-ти років, театральне життя міста переживало буремні роки революції, евакуації та стагнації, аж поки у 1981 році, після масштабної реконструкції, не почав працювати добре відомий кам’янчанам театр на площі 250-річчя міста, 2. Ім’я Лесі Українки було повернуто до назви театру в 2000 тисячному році, а у 2012-му присвоєно статус Академічного.

    Сьогодні у Кам’янському функціонують три сцени – вже згадувана вище Основна, Нова сцена, та відкрита нещодавно Мала сцена. Так звана Нова сцена розпочала свою роботу в 2017 році у колишньому Палаці культури імені Горького. На другому поверсі будівлі функціонує справжня окраса – камерна зала на 102 місця. Близькість до сцени сприяє своєрідному візуальному діалогу акторів із глядачами, а меблювання та освітлення створюють затишну і невимушену атмосферу.

    27 березня світ відзначає Міжнародний день театру / Фото: МІС ТБ

    У вересні 2023-го року, в будинку по вулиці Ігнатія Ясюковича, 17, відкрилася Мала сцена театру, де відтепер працює один з небагатьох в області ляльковий театр із статусом наймолодший. Спочатку в цьому приміщенні, зі 120-ти річною історією знаходився Заводський клуб, а потім тривалий час працював музей ДМК. Після ремонту будівлі вдалося зберегти історичний шарм, який особливо спостерігається у вишуканій та просторій концертній залі.

    27 березня світ відзначає Міжнародний день театру / Фото з інтернету

    Наразі в театрі восьмеро митців мають почесні звання:
    Заслужені діячі мистецтв України: Маргарита Кудіна та Сергій Чулков. Заслужені артисти України: Анатолій Вертій, Олег Волощенко, Світлана Сушко, Ірина Чваркова, Марина Юрченко та Олександр Володін.

    27 березня світ відзначає Міжнародний день театру / Фото з інтернету

    У 2023 році відбулося 17 прем’єр: 7 вечірніх вистав, 3 вистави для дітей, 7 концертних програм.  Відновили в українському перекладі та повернули до чинного репертуару  ще 9  вистав. Таким чином, репертуар поповнили  26  нових постановок.

    27 березня світ відзначає Міжнародний день театру / Фото з інтернету

    Вітаємо всіх представників Академічного музично-драматичного театру імені Лесі Українки з професійним святом – Міжнародним днем театру. Бажаємо у такий нелегкий для країни час натхнення, творчих сил, невичерпного ентузіазму і звісно ж нових вистав, які заворожуватимуть та культурно збагачуватимуть не одне покоління кам’янчан.

    https://youtu.be/LzfeQ0mQ3aA

    Раніше ми повідомляли:

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Пляжний сезон по-антарктичному: як хижаки позують камерам українських полярників

    Українські плярники зі станції «Академік Вернадський» показали як безтурботно загоряє на сонечку один із найнебезпечніших...

    Кам’янське проведе в останню путь полеглого захисника Миколу Лакатоша

    26 липня 2022 року в бою поблизу населеного пункту Нескучне на Донеччині, під час виконання...

    Цуценя вижило після чотирьох прильотів та тиждень знаходилось під завалами: як рятували малечу на Дніпропетровщині

    В одну із домівок Нікополя ворожі снаряди прилітали вже чотири рази. Після четвертого прильоту цуценят...

    4 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    4 травня в Україні день запобігання булінгу. У вірян – Велика субота (Страсний тиждень). Іменини...

    У Кам’янському потяг насмерть збив жінку

    5 травня у Кам’янському районі близько 14 години вантажний потяг в районі станції Воскобійня збив...