Чим корисна хурма та як правильно її їсти
Усі властивості хурми перерахувати просто неможливо. Але найчастіше її вживають з метою налагодити травлення, зміцнити імунітет, захистити центральну нервову систему від стресових чинників, а також зміцнити серце і судини, нормалізувати роботу щитоподібної залози. Цей східний плід має виражену імуностимулювальну, регенерувальну, антиоксидантну, протизапальну, сечогінну та антисклеротичну дію. Тому за відсутності протипоказань (а їх зовсім небагато) хурму часто застосовують як допоміжне лікування за широкого спектра захворювань найрізноманітнішого характеру.
Калорійність ягоди, залежно від сорту та рівня цукрів у ньому, може коливатися від 66 до 125 кКал на 100 г.
Вибираємо хурму
Оцініть колір шкірки. Стиглі плоди мають бути рівномірного, насиченого кольору, без вкраплень. В’язкі сорти яскраво-помаранчеві. Стигла так звана шоколадна хурма, або "корольок", стає оранжево-коричневою. Ще на шкірці можуть бути тонкі коричневі смужки. У деяких сортів хурми такі смужки – показник зрілості плода. Якщо ж шкірка бліда і на ній є зелені плями – плід не визрів.
Надавіть на фрукт. Якщо він дуже твердий, хурма незріла. Занадто м’який плід, який буквально розтікається в руках, уже перестиг. Є ризик, що на магазинній полиці він почав псуватися. Стиглий фрукт буде пружним: при легкому натисканні він швидко прийме колишню форму.
Огляньте навколоплідні листочки. У стиглого фрукта вони сухі, а шкірка під ними буде коричневого кольору.
Як зробити так, щоб хурма дозріла
Покладіть хурму в паперовий пакет разом із бананами і залиште на 3-4 дні за кімнатної температури. Банани активно виділяють газ етилен, який прискорює дозрівання фруктів.
Як правильно їсти хурму
Тверді сорти хурми, наприклад, "шарон", "персимон", їдять зі шкіркою, як яблука або груші. Ще з них можна зробити фруктову нарізку, видаливши кісточки.
М’яку хурму – наприклад, сорту "бичаче серце", "азербайджанська" – зручніше покласти на тарілку і їсти десертною ложкою, як морозиво. Шкірка при цьому теж їстівна.
Кому не можна їсти хурму
У цієї ягоди неймовірно різноманітні корисні властивості, але протипоказання до хурми теж є. Насамперед обережного вживання в їжу вимагають недозрілі плоди. У них високий вміст танінів, які чинять терпку дію та ускладнюють травлення, а в людей із хронічними захворюваннями органів ШКТ це може спричинити загострення хвороби.
У разі діабету важливо враховувати високий вміст цукрів у хурмі та коригувати її кількість у раціоні відповідно до цього. Ще одне обмеження накладають захворювання сечовидільної системи. У разі запальних хвороб нирок і сечового міхура, сечо- або нирковокам’яної хвороби хурма з її вираженим сечогінним ефектом може спровокувати погіршення стану.
Також не рекомендується вводити в раціон хурму жінкам-годувальницям і дітям віком до 3-х років – високий вміст каротиноїдів у плодах може призвести до алергічних реакцій.
Раніше ми писали: Чому варто додавати до страв кінзу