Дніпропетровщина – лідер за відкриттям нових кафе та ресторанів у 2025 році
Дніпропетровщина – прифронтовий регіон, але навіть попри близькість до бойових дій, він демонструє надзвичайну економічну стійкість та віру в майбутнє. Цього року область увійшла до рейтингу лідерів за кількістю відкриттів нових закладів громадського харчування, посівши друге місце в країні після Києва та перше серед усіх областей.
За даними “Опендатабот”, у 2025 році на Дніпропетровщині зареєстровано 1323 нових ФОПи у сфері HoReCa (кафе, кав’ярні, бари, невеликі ресторани). Це вражаючий показник, особливо на тлі загальноукраїнської статистики. В цілому по країні відкрили понад 13 тисяч нових ФОПів, але через закриття 10,6 тисячі закладів, загальний приріст став меншим — усього близько 2,7 тисячі нових точок, що вдвічі менше, ніж було торік.
Цікаво, що ресторанний бізнес в Україні нині стає переважно жіночою справою: 66% нових ФОПів у HoReCa зареєстрували жінки. У жодному регіоні чоловіки не переважають за кількістю нових відкриттів.
Попри цей бізнес-оптимізм, економічна картина залишається складною. Хоча виторг закладів громадського харчування цього року зріс на 6%, експерти українського сервісу Poster пояснюють це зростанням цін на продукти та оренду, а не збільшенням кількості клієнтів. На жаль, відвідуваність по країні впала на 9%, а у Дніпрі — на 11%.
Проте, той факт, що прифронтова Дніпропетровщина, поряд із Києвом, Львівською та Одеською областями, залишається в топі регіонів за кількістю нових відкриттів, свідчить про глибоку підприємницьку жилку та незламну надію місцевих жителів.
ТОП-5 регіонів за кількістю нових ФОПів у HoReCa (2025):
- Київ — 1 693
- Дніпропетровська область — 1 323
- Львівська область — 1 136
- Одеська область — 1 113
- Київська область — 1 054
