Дарунок травневої природи: рецепт освіжаючого бузинового квасу
Квас із бузини – це дивовижний напій, який не тільки здивує вас освіжаючим смаком, а й має багато корисних властивостей для вашого здоров’я. Завдяки унікальному поєднанню природних інгредієнтів, квас із бузини може поліпшити вашу шкіру, підвищити імунітет, поліпшити травлення і забезпечити організм необхідними поживними речовинами.
Для приготування квасу з бузини годяться свіжі суцвіття, що повністю розпустилися і мають приємний запах. Заготовлювати сировину краще в суху сонячну погоду близько полудня, тоді квітки містять максимум нектару. Одразу після дощу і в похмурий день концентрація нектару мінімальна, напій вийде гіршим. Не можна збирати суцвіття біля доріг та в інших запилених місцях.
Складові:
- 150 г квіток бузини;
- 10 л води;
- 1 кг цукру;
- 15 г лимонної кислоти.
Приготування:
У каструлю нагрійте воду до 45 °С і додайте в неї цукор та лимонну кислоту. Не забувайте постійно помішувати. Коли цукор повністю розчиниться – зніміть каструлю з вогню і залиште сироп охолоджуватися;
Квітки бузини очистіть від комах і живців. Не промивайте квіти водою, оскільки ви можете змити дріжджі;
Коли сироп охолоне до температури 30° С – перелийте його в емальовану каструлю, де квас буде бродити. Після цього додайте квітки бузини та лимонну кислоту. У вашій ємності має залишитися ще 15% вільного місця, щоб у процесі бродіння піднялася піна;
Масу ретельно перемішайте і накрийте марлею або щільною тканиною, щоб туди не потрапили сторонні предмети. Перенести посуд із квасом у темне місце, де температура становить 20-28°С. Квас має бродити 5 днів;
Не забувайте помішувати напій двічі на день, щоб він не скис. На 4-й день процідіть квас від квіток бузини через марлю і за необхідності додайте цукор. Розлийте квас по пляшках, залишаючи при цьому 6 см. Поставте пляшки в холодильник або льох із температурою 3-10°С ще на 3 дні.
Смакуйте із задоволенням!
Раніше ми писали: Під силу навіть кухареві-початківцю: рецепт класичного шніцеля з яловичини