Кам’янчан закликають не споживати рибу невідомого походження
Руйнація Каховської ГЕС спричинила масову загибель риби, при споживанні якої можуть виникнути харчові отруєння, зокрема ботулізм – дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання.
Держпродспоживслужба рекомендує у найближчий час утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, не тільки в Херсонській області, а і в регіонах басейну річки Дніпро.
"Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини", – наголошують у Держпродспоживслужбі.
Слід дотримуватися таких рекомендацій:
- не купувати на стихійних ринках копчену, солону та в’ялену рибу, виготовлену в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не вживайте консерву при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовуйте продукцію з бомбажних (здутих) банок.
У разі появи симптомів захворювання варто негайно звернутися до лікаря.
"Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки", – нагадують у Держпродспоживслужбі.
Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram