• UA
  • RU
  • Не тільки м’ясо: що приготувати на природі, крім шашликів

    10 Травня, 2024

    На вугіллі можна приготувати не тільки м’ясо та рибу, а й гарніри та щебагато цікавенького. Пропонуємо вам добірку рецептів апетитних страв дляприготування на природі. Вперед на гаївку!

    Конверти з лаваша з сиром

    Усередині – начинка з розплавленого сиру та кількох видів зелені. Можна підготувати її вдома, щоб на природі зробити закуску дуже швидко і просто.

    Натріть 250 г сиру. Порубайте зелену цибулю, кріп і шпинат або іншу зелень. Змішайте все з майонезом, сіллю та чорним перцем.

    Розріжте 3 тонкі лаваші на 3-4 частини. Покладіть начинку і згорніть конвертиком, щоб вона не випала. Обсмажуйте на решітці, поки вони не підрум’яняться.

    Конверти з лаваша з сиром / Фото: P_Lila / Shutterstock

    Шурпа з бараниною

    Традиційно шурпу готують із баранини (краще брати свіжу корейку або вирізку). Але можна використовувати яловичину або свинину.

    Спершу замаринуйте цибулю. Наріжте кільцями 500 г цибулі та залийте сумішшю з 500 мл води, 500 мл оцту, солі та цукру за смаком. Поставте під прес і залиште на 1-2 години.

    Для приготування шурпи потрібен казан або каструля з товстим дном. Розтопіть у ній 100 г курдючного жиру. Наріжте великими шматками 1 кг баранини. Обсмажте зі спеціями (це може бути зіра, барбарис, мелений коріандр – на ваш смак). Підрум’янене м’ясо на деякий час приберіть із казана.

    На жирі, що залишився, спасеруйте 5 нарізаних морквин і ще 500 г цибулі. Поверніть у ємність баранину. Додайте 500 г крупно порубаних томатів і 5 нарізаних болгарських перців. Тушкуйте м’ясо й овочі ще кілька хвилин.

    Потім залийте їх 5 літрами води, накрийте кришкою і тушкуйте близько двох годин. Коли закипить, знімайте піну. Наприкінці закиньте 1 кг крупно нарізаної картоплі та перець горошком. Посоліть і всипте спеції за смаком.

    Ще через 20 хвилин можна розливати шурпу по тарілках. Робиться це так. Бульйон наливають в одну тарілку, а м’ясо й овочі кладуть в іншу. Кожен додасть собі стільки баранини й овочів, скільки захоче. Бульйон посипають дрібно нарізаною зеленню і кладуть у нього мариновану цибулю.

    Шурпа з бараниною / Фото: mr_vaysner / Shutterstock

    Печериці у сметані

    Гриби можна приготувати на шампурах або на решітці. На маринування піде пара-трійка годин, але якщо час підтискає, вистачить і півгодини. Сметана і вершкове масло зроблять печериці дуже соковитими, а часник і паприка – неймовірний аромат.

    З’єднайте 100 г сметани, 100 г розтопленого масла, кілька подрібнених зубчиків часнику, сіль, чорний перець, паприку і коріандр. Додайте 1 кг печериць і дуже добре перемішайте.

    Залиште на 2 години в холодильнику. За 15-20 хвилин до смаження дістаньте.

    Готуйте гриби 15-20 хвилин, перевертаючи, поки вони не стануть рум’яними. Будьте уважні: печериці під час запікання зменшуються в розмірі, тому можуть злетіти.

    Печериці у сметані / Фото: Hihitetlin / Shutterstock

    Люля-кебаб

    Кебабами на Кавказі та в Центральній Азії називають страви зі смаженого м’яса. Існує безліч різновидів цієї страви. Люля – це кебаб із фаршу, нанизаного на шампури й обсмаженого на мангалі. За класичним рецептом люля готують із баранини, але можна використовувати і яловичину, і свинину, і навіть курку.

    Фарш для люля-кебаба можна приготувати вдома заздалегідь. Тоді все, що вам залишиться зробити на природі, – нанизати його на шампури.

    Промийте 1 кг м’яса і пропустіть через м’ясорубку з великою решіткою. Окремо пропустіть 300 г сала. Його має бути не менше чверті від кількості м’яса.

    Наріжте дрібними кубиками 100 г ріпчастої цибулі. Не варто пропускати її через м’ясорубку або подрібнювати блендером, бо буде занадто багато соку. Покришіть стільки ж зеленої цибулі. З’єднайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть і додайте спеції та подрібнену зелень на свій смак.

    Люля-кебаб / Фото: CNRN / Shutterstock

    Важливий момент – вимішування фаршу для люля. Точніше, його необхідно відбити. Для цього зберіть отриману масу в грудку і з силою киньте в миску. Повторюйте процес протягом 10 хвилин. З кожним ударом фарш втрачатиме сік і ставатиме більш пластичним. Щоб під час вимішування м’ясо не липло до рук, змочуйте їх у підсоленій воді. Після цього приберіть заготовку на годину в холодильник.

    Коли вугілля набере жар, фарш потрібно нанизати на шампури у вигляді ковбасок завширшки 3-4 см і завдовжки близько 15 см. Змочуйте руки водою і, щільно притискаючи м’ясо до шампура, формуйте люля. Смажиться кебаб швидко, а подається з аджикою або іншим соусом, лавашем і овочами.

    Баклажани в соусі барбекю

    Суміш ароматних спецій і пряний томатний соус роблять овочі неймовірно смачними.

    Наріжте 2 баклажани кружечками. Змішайте 2 чайні ложки паприки, по 1 чайній ложці сушеної цибулі та часнику, чорний перець і сіль.

    Ретельно натріть спеціями овочі. Обсмажуйте на грилі або решітці близько 5 хвилин. Переверніть, змастіть соусом барбекю і готуйте стільки ж. Повторіть останню дію.

    Баклажани в соусі барбекю / Фото: BearFotos / Shutterstock

    Гамбургери з яловичою котлетою, сиром та овочами

    Кількість інгредієнтів залежить від того, скільки гамбургерів ви хочете зробити. У цьому випадку розраховано на п’ять осіб.

    Спочатку готуємо фарш. Свинина для нього буде надто жирною, тому краще використати яловичину чи індичку. Пропустіть 500 г м’яса через м’ясорубку.

    Дрібно наріжте 2 цибулини та обсмажте на оливковій олії до золотистості. Натріть 100 г сиру. Змішайте всі підготовлені інгредієнти, посоліть, поперчіть, додайте 100 г панірувальних сухарів і трохи вустерського соусу.

    Сформуйте котлети. Вони мають бути співрозмірними булочкам. Також у середині кожної заготовки потрібно зробити заглиблення, щоб під час смаження вони не втратили форму.

    Зручніше зробити котлети вдома, заморозити і привезти їх із собою на пікнік. Але можна формувати й на місці. Головне – заздалегідь підготувати фарш.

    Гамбургери з яловичою котлетою, сиром та овочами / Фото: ehaurylik / Depositphotos

    Котлети акуратно викладіть на решітку для барбекю та обсмажте з обох боків. Булочки розріжте поперек і підсушіть на мангалі, щоб вони не розм’якли, коли на них ляже соковите м’ясо. За бажання на додаток до котлет можна обсмажити бекон.

    Приступаємо до складання бургера. Тут ніщо не обмежує вашу фантазію, варіантів безліч. Наприклад, на нижню булочку викладіть листя салату (щоб уберегти її від розмокання), полийте їх кетчупом, гірчицею або майонезом (будь-який соус на ваш смак), покладіть котлету, на неї – сир. Далі свіжі або солоні огірки, томати та замариновану вдома цибулю. Зверху накрийте другою половинкою булки.

    Короп із лимоном і сметаною

    Риба виходить дуже смачною, м’якою, з ароматом серпанку та цитруса.

    Почистіть і випатрайте коропа, промийте та підсушіть. Зробіть на кожному боці розрізи.

    Змішайте сік лимона, 4-5 подрібнених зубчиків часнику, кілька столових ложок олії, сіль і приправу для риби. Змастіть рибу, відклавши кілька ложок маринаду.

    Приберіть коропа в холодильник на 2 години. Залишки маринаду змішайте з 2 ложками сметани і знову змастіть рибу. Всередину вкладіть кружечки лимона.

    Готуйте рибу на решітці близько 15 хвилин, час залежить від розміру коропа. Іноді перевертайте, піднімаючи решітку і змащуючи залишками сметанної суміші.

    Короп із лимоном і сметаною / Фото: Shustykevych / Shutterstock

    Фаршировані перці з кукурудзою та пармезаном

    Кількість інгредієнтів залежить від того, скільки людей буде на пікніку. У цьому випадку розраховано на вісім персон.

    Начинку зручніше робити вдома, можна напередодні виїзду на природу.

    Для цього 200 г сиру натріть на крупній тертці. 4 зубчики часнику пропустіть через прес. З’єднайте 100 мл оливкової олії, сир, базилік, часник і 2 столові ложки мелених волоських горіхів.

    Два болгарські перці очистіть від насіння, наріжте кубиками і підрум’яньте на решті оливкової олії на середньому вогні. Коли овочі стануть м’якими, додайте до них банку консервованої кукурудзи та приготовану раніше суміш. Також за бажанням можете закинути подрібнену цибулину. Смажте ще кілька хвилин.

    Розріжте поперек 4 перці, щоб вийшли човники. Видаліть насіння. Покладіть овочі на решітку зрізом униз і потримайте на мангалі 2-5 хвилин, щоб вони пропеклися зсередини. Потім переверніть, начиніть і посипте 50 г тертого сиру. Готуйте ще протягом 5 хвилин.

    Фаршировані перці з кукурудзою та пармезаном / Фото: stockcreations / Shutterstock

    Раніше ми писали: З виноградом, фісташками та журавлиною: ідеї цікавих рецептів сирних кульок

     

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Уявіть світ без Інтернету: як народження глобальної мережі змінило нас

    Інтернет, як ми його знаємо сьогодні, є невід’ємною частиною сучасного життя. Його вплив на суспільство...

    Житель Кам’янського району обкрадав своїх сусідів

    У П’ятихатках поліцейські повідомили про підозру 33-річному чоловіку. В одному випадку підозрюваний викрав гроші та...

    Енергія води: як війна змінила обличчя української енергетики

    З самого початку повномасштабного вторгнення стало зрозуміло, що однією з цілей критичної інфраструктури для ворога...

    У Кам’янському нагородили переможців конкурсу «Моя мама – найкраща»

    Цей конкурс від громадської організації «Молода Бджола» зібрав близько 100 неймовірних робіт, сповнених любові та...

    Самогубство у Кривому Розі: 17-річна дівчина вистрибнула з вікна 9-го поверху

    19 травня у Кривому Розі, на вулиці Івана Авраменка, 17-річна дівчина випала з вікна 9-го...