Один із символів української весни – зелений борщ: рецепт, перевірений роками
Борщ – це нескінченне поле для експериментів. Готувати зелений борщ можна з м’ясом чи без, можна додавати до нього варені яйця або наприкінці приготування влити збиті яйця в гарячий борщ тонкою цівкою й отримати легкі яєчні пластівці. Усе залежить тільки від вашого бажання та фантазії. Пропонуємо вам класичний рецепт традиційної української першої страви.
Складові:
- 600 г м’яса на ваш смак;
- 3 л води;
- 400 г картоплі;
- 1 морква;
- 200 г щавлю;
- по 1 пучку зелені кропу, петрушки та зеленої цибулі;
- 4 яйця;
- 1 лавровий лист;.
- 5 шт. перцю горошком;
- сіль, перець до смаку.
Приготування:
Промийте м’ясо. Використовуйте те, яке вам подобається найбільше, – телятину, свинину чи курятину. Залийте м’ясо 3 літрами води і варіть бульйон на невеликому вогні 1,5 години.
Якщо на поверхні з’являтиметься білкова піна – акуратно зберіть її ложкою. Для того, щоб бульйон був прозорим, варіть його на невеликому вогні.
Наприкінці додайте перець горошком, сіль і перець до смаку.
Традиційно український борщ готується на м’ясному відварі. Але якщо хочете приготувати вегетаріанський варіант страви – тоді просто відваріть овочевий бульйон.
Вийміть з м’ясного бульйону м’ясо, відділіть від кістки і наріжте невеликими шматками. Висипте назад у бульйон.
Почистьте картоплю і моркву, наріжте овочі кубиками, висипте в бульйон, доведіть до кипіння і варіть на помірному вогні до готовності. Це приблизно 20-30 хв.
За цей час відваріть 4 яйця. Почистьте та поріжте їх на свій вибір – половинками або кружальцями.
Поріжте зелень – щавель (свіжий, але за крайньої потреби можете використати заморожений), кріп, петрушку, зелену цибулю.
Коли овочі готові – висипайте порізану зелень. Варіть 3 хв. Після цього зніміть з плити та залиште під кришкою ще на 5 хв.
Подавайте з яйцями та сметаною.
Смачного!
Раніше ми писали: Десерт, що зачаровує: лимонний мус у незвичайній подачі