Паска на Великдень: за цим рецептом завжди виходить смачно
Одним з найголовніших атрибутів святкового столу на Великдень є, звичайно ж, паска. Вона готується за особливими правилами. Ще її називають хлібом вічного життя.
Зазвичай господині готують паску в Чистий четвер або напередодні самого свята. Тож пропонуємо рецепт традиційної великодньої паски, від якої ваша родина точно буде в захваті.
Інгредієнти:
- молоко – 500 мл
- борошно – 1 кг
- масло – 200 гр
- яйця – 6 шт
- цукор – 300 гр
- родзинки – 275 гр
- ванільний цукор – 1 ч.л.
- дріжджі – 12 г сухих або 50 г звичайні та щіпка солі.
Приготування:
Розчиняємо дріжджі в теплому молоці, потім додаємо половину борошна, таким чином замісивши опару. Накриваємо ємність рушником і прибираємо в тепле місце на пів години. За цей період опара підніметься вдвічі.
А ми не гаємо часу даремно: відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки розтираємо із цукром до білого кольору. Білки збиваємо в тугу піну. Ось і 30 хвилин промайнуло.
До опари, яка вже підійшла, додаємо жовтки з цукром, сіль, добре перемішуємо, додаємо масло та замішуємо. Обережно, порціями додаємо білки, ретельно вимішуючи тісто. Решту просіяного борошна поступово додаємо й остаточно вимішуємо тісто. Ще раз накриваємо рушником і прибираємо в тепле місце на одну годину. Тісто має збільшитись приблизно в 2 рази.
І знов-таки, у нас є час, щоб підготувати родзинки. Спочатку сухофрукти заливаємо окропом, промиваємо та висушуємо. Висушені родзинки посипаємо борошном і перемішуємо, щоб укожна була добре припорошена.
Ось і тісто підійшло. Додаємо до нього родзинки, гарненько перемішуємо та залишаємо на 10 хвилин.
Форми змащуємо маслом і притрушуємо борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати. Заповнюємо їх тістом на третину і знову даємо постояти 10 хвилин.
Розігріваємо духовку до 100 °C. Тісто у формах зверху змащуємо жовтком і ставимо у піч. Тримаємо за такої температури не більше 10 хвилин, а далі збільшуємо температуру до 180°C. Випікаємо паски до готовності (це приблизно 45-50 хвилин). Смачного!
Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram