Смачний і ніжний оселедець: ТОП рецептів маринаду в домашніх умовах

Солоний або маринований оселедець можна купити в будь-якому супермаркеті або на ринку, але очікування не завжди збігаються з реальністю. Важко вгадати, наскільки солона чи смачна риба. Доводиться вірити продавцю на слово. Якщо ви хочете, щоб вона була ідеальною, ви можете зробити це самостійно, спираючись на свої смакові вподобання. Тим паче, що в засолюванні цієї риби немає нічого складного. Головне – користуватися перевіреними рецептами та чітко дотримуватися їхніх пропорцій. Ми пропонуємо вам ТОП рецептів маринадів, які зроблять смак вашої рибки незабутнім.

Який оселедець вибрати

Свіжий оселедець

Купуючи оселедці, їх слід уважно оглянути. У свіжої риби не повинно бути каламутних або запалих очей, блискучої шкіри, слизу в черевці і крові в зябрах (якщо вони не були видалені). Вибирайте гладкі тушки, без шрамів, порізів або грудок (при натисканні пальцями не повинно залишатися поглиблень). Запах якісного оселедця солонуватий, але м’який. Якщо відчувається різкий запах спецій або оцту, це означає, що він замаскований запахом несвіжої риби. Великі оселедці жирніші і мають більш виражений аромат.

Заморожений оселедець

Оцінити якість замороженої риби трохи складніше. По-перше, слід звернути увагу на упаковку. Велике скупчення льоду свідчить про те, що рибу неправильно зберігали, розморожували і знову заморожували. Внутрішня частина оселедця повинна бути рівномірно забарвленою, без темних або світлих плям. Дуже важливо, щоб риба була правильно розморожена. Перекладіть рибу з морозильної камери в холодильник. Обережне розморожування оселедця допоможе зберегти його структуру та смак.

Рецепти маринування оселедця

Оселедець можна замаринувати різними способами. Зазвичай до складу маринаду входить сіль, цукор, прянощі й оцет. Окрім того, можливі добавки з різних овочів, зелені, цитрусових і рослинної олії.

Оселедець має маринуватися в холодильнику хоча б кілька годин, але краще витримати 6-8 годин або добу. При тривалому витримуванні оселедця в маринаді він матиме сильний смак маринаду і стане жорсткішим.

Сіль для маринування використовують великого помелу без добавок.

Оселедець, маринований у гірчичному соусі

Інгредієнти:

  • філе оселедця – 500 г;
  • вода – 250 мл;
  • оцет 9 %м – 50 мл + 0,5 ч. л. для маринаду;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • гірчиця із сильним смаком – 2 ч. л.;
  • гірчиця у зернах – 2 ч. л.;
  • мед – 1 ч. л.;
  • чорний перець мелений.

Приготування:

  • У воді розмішати сіль і цукор (до розчинення). Влити оцет і перемішати.
  • Залити філе оселедця та прибрати в холодильник на ніч.
  • Для маринаду ретельно перемішати гірчицю з медом, оцтом та олією. Якщо мед густий і твердий, його можна злегка підігріти.
  • З оселедця злити воду і залити гірчичним соусом. Знову прибрати у холодильник на добу.
  • При подачі посипати маринований оселедець меленим чорним перцем.
Фото: Depositphotos

Оселедець, маринований у томатному соусі

Інгредієнти:

  • філе оселедця – 500 г;
  • томатна паста – 2ст. л.;
  • часник – 2 зубчика;
  • гвоздика – 4 шт;
  • вода – 400 мл;
  • цибуля – 1 шт.
  • мелений перець – 1 ч. л.;
  • кунжутна олія – 2 ст. л.

Приготування:

  • Ретельно перемішати томатну пасту, часник, воду, перець і олію.
  • Додати в отриману суміш гвоздику і порізану цибулю, і ще раз перемішати.
  • Нарізати філе оселедця на 8 частин і помістити в маринад на 6 годин.
  • Прибрати у холодильник.
Фото з мережі

Оселедець, маринований у винному соусі

Інгредієнти:

  • філе оселедця – 50 г;
  • вино червоне (сухе) – 250 мл;
  • винний оцет червоний – 30 мл;
  • імбир – 30 г;
  • кориця (паличка)
  • запашний перець (горошини) – 8 шт.
  • гвоздика – 3 шт.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • цукор – 1 ст. л.

Приготування:

  • Імбир очистіть і натріть на дрібній тертці. Можете замінити свіжий імбир на таку саму кількість сушеного.
  • У сотейнику змішайте вино, тертий імбир, корицю, запашний перець, гвоздику, лавровий лист і цукор. Поставте сотейник на середній вогонь і доведіть вино до кипіння. Щойно маринад закипить, приберіть сотейник з вогню. Маринад охолодіть до кімнатної температури. Наприкінці влийте винний оцет.
  • Поки маринад остигає, підготуйте рибу, філе наріжте шматочками завширшки близько 2 см.
  • Залийте винним маринадом і поставте в холодильник мінімум на 6-8 годин або на добу.
Фото з мережі

Приємного апетиту!

Раніше ми писали: Корисна для здоров’я шаурма: як приготувати у домашніх умовах

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити