• UA
  • RU
  • ТОП поживних, ароматних і корисних супів із сочевиці

    06 Березня, 2024 | Новини |

    Суп з сочевиці – це смачна та корисна страва, яка має багато переваг для нашого здоров’я. Сочевиця – це невелике зерно, яке є джерелом багатьох поживних речовин, таких як білки, вуглеводи, вітаміни та мінерали.

    Багатство білками робить сочевицю чудовим додатком до раціону, особливо для вегетаріанців або тих, хто хоче знизити споживання м’ясних продуктів. Крім того, сочевиця містить багато розчинних і нерозчинних волокон, які покращують перистальтику кишечнику, сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту та зменшують ризик виникнення запорів.

    Наявність вітамінів і мінералів, таких як залізо, фолієва кислота, магній, цинк, робить сочевицю важливим продуктом для підтримки загального здоров’я організму. Наприклад, залізо необхідне для нормального функціонування кровоносної системи, а фолієва кислота є особливою важливою для вагітних жінок, оскільки сприяє нормальному розвитку плода та запобігає виникненню вад у розвитку.

    Тож, пропонуємо вам добірку рецептів корисних супів із сочевиці, які не тільки нададуть організму необхідні поживні речовини, але й допоможуть знизити ризик розвитку різних захворювань.

    Турецький суп із червоної сочевиці з морквою та картоплею

    Інгредієнти:

    • червона сочевиця – 200 г;
    • морква – 2 штуки;
    • картопля – 1 штука;
    • цибуля ріпчаста – 1 штука;
    • часник – 2 зубчики;
    • рослинна олія – 5 ст. ложок;
    • томатна паста – 2 ст. ложки;
    • сіль за смаком;
    • перець червоний мелений – 1 ч. ложка;
    • кумин мелений – 1 ч. ложка;
    • коріандр мелений – ½ ч. ложки;
    • зелень за смаком.

    Приготування:

    • Промийте сочевицю. Моркву та картоплю наріжте шматочками. Цибулю дрібно порубайте. Часник пропустіть через прес.
    • Розігрійте в каструлі на середньому вогні олію. Викладіть усі овочі. Готуйте до м’якості 5-7 хвилин.
    • Додайте томатну пасту, сіль, перець, кумин і коріандр. Залийте водою або бульйоном.
    • Всипте сочевицю та доведіть до кипіння. Через 5 хвилин зменшіть вогонь до мінімуму і варіть близько 20 хвилин, поки не розм’якне сочевиця.
    • Якщо суп здасться занадто густим, долийте води.
    • Подрібніть суп за допомогою занурювального або стаціонарного блендера. Прикрасьте зеленню при подачі.
    Турецький суп із червоної сочевиці з морквою та картоплею. Фото: Mehmet Cetin/Shutterstock

    Томатний суп із сочевицею та яловичими фрикадельками

    Інгредієнти для фрикадельок:

    • яйце – 1 штука;
    • петрушка або кріп – кілька гілочок;
    • фарш із яловичини – 500 г;
    • панірувальні сухарі – 40-50 г;
    • італійські трави – ½ ч. ложки;
    • сушений мелений часник – 1 ч. ложка;
    • сіль – ½ ч. ложки;
    • перець чорний мелений за смаком.

    Інгредієнти для супу:

    • ріпчаста цибуля – 1 штука;
    • морква – 1-2 штуки;
    • помідори у власному соку – 450-500 г;
    • часник – 2 зубчики;
    • рослинна олія – 2 ст. ложки;
    • червона сочевиця – 180 г;
    • сіль за смаком;
    • перець чорний мелений за смаком.

    Приготування

    • Яйце злегка збийте вінчиком або виделкою. Зелень дрібно нарубайте.
    • Додайте до фаршу яйце, зелень, панірувальні сухарі, італійські трави, часник, сіль і перець. Перемішайте та сформуйте невеликі кульки.
    • Цибулину, моркву і помідори наріжте невеликими шматочками. Часник пропустіть через прес.
    • Моркву можна натерти на крупній тертці.
    • У каструлі розігрійте олію на середньому вогні. Обсмажте моркву з цибулею за 4-5 хвилин, закиньте часник і підрум’янюйте ще півхвилини.
    • Додайте помідори разом із соком і бульйон. Доведіть до кипіння.
    • Засипте сочевицю, закиньте фрикадельки, посоліть і поперчіть. Варіть ще приблизно 15-20 хвилин.
    Томатний суп із сочевицею та яловичими фрикадельками. Фото: Lapina Maria/Shutterstock

    Томатний суп із сочевицею та бататом

    Інгредієнти:

    • коричнева або зелена сочевиця – 250-300 г;
    • помідори у власному соку – 400 г;
    • селера – 1 стебло;
    • ріпчаста цибуля – 1 штука;
    • часник – 2-3 зубчики;
    • імбир – 1 шматочок;
    • рослинна олія – 2-3 ст. ложки;
    • томатна паста – 2 ст. ложки;
    • сіль за смаком;
    • мелена кориця – ⅓ ч. ложки;
    • каррі – 1 ст. ложка;
    • батат середнього розміру – 2 штуки;
    • кокосове молоко – 350-400 мл;
    • зелень – кілька гілочок.

    Приготування:

    • Сочевицю заздалегідь замочіть на 1-2 години. Перед додаванням у суп сполосніть під проточною водою.
    • Наріжте помідори, цибулю та селеру невеликими шматочками. Часник пропустіть через прес. Імбир натріть на дрібній тертці, достатньо взяти одну або півтори столові ложки.
    • У каструлі розігрійте олію на середньому вогні. Обсмажте цибулю із селерою до м’якості.
    • Закиньте часник з імбиром і підрум’янюйте ще півхвилини-хвилину. Перемішайте з томатною пастою, сіллю, корицею та карі.
    • Засипте в каструлю сочевицю, додайте помідори разом із соком. Після закипання варіть 20-25 хвилин.
    • Наріжте батат середніми кубиками та викладіть у суп разом із кокосовим молоком. Готуйте ще приблизно 15 хвилин.
    • Під час подавання посипте суп рубаною зеленню.
    Томатний суп із сочевицею та бататом. Фото: AS Foodstudio/Shutterstock

    Смачного!

    Раніше ми писали: Соковитий м’ясний пиріг: рецепт, який оцінять усі

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити