Яка форма для паски варта вашої уваги: переваги та недоліки

У будь-якої форми для паски є свої плюси та мінуси.

Яка форма для паски краща – металева, паперова чи, може, силіконова? Роз’ємна чи лита? Кожна з них має свої переваги та недоліки. Давайте розберемося, на що звернути увагу при виборі форми, щоб паска вийшла красивою.

Металеві форми

Це форма, з якої все починалося: були часи, коли на "роль" для такої паски спеціально зберігали бляшанки з-під консервованих ананасів (або інших консервів). "Бляшанка" непогано справлялася, і в умілих руках в ній нічого не пригорало, але відійшла в минуле.

Зараз з’явилися спеціальні металеві форми для паски – алюмінієві та сталеві, з антипригарним покриттям і без, литі та роз’ємні.

Чим гарна металева форма для випікання:

  • паска в ній добре пропікається, як в алюмінієвій, так і в сталевій;
  • така форма довговічна;
  • антипригарну форму не потрібно змащувати олією;
  • форма роз’ємна хороша тим, що випічку легко дістати, не пошкодивши її, а ще таку форму можна використовувати і для інших цілей – наприклад, випікання бісквітів або збирання салатів.

 

Металеві форми для випічки / Фото: з мережі

Нероз’ємні металеві форми часто бувають не циліндричні, а у вигляді конуса – вони прекрасні тим, що можна вибрати, з якого боку буде верхівка паски, з вузькою або широкою.

Трапляється, що з нероз’ємної металевої форми важко дістати готову випічку: у цьому випадку радять готову паску у формі обгорнути мокрим рушником – трошки постоїть і можна діставати. Форму без антипригарного покриття перед використанням потрібно змастити олією та присипати манкою або меленими сухарями. Можна додатково вистелити пергаментом.

Також мінуси такої форми – вона може бути важкою (лита, наприклад), її потрібно мити і десь зберігати.

Паперові форми

Паперові форми для випічки / Фото: з мережі

Паперова форма для паски – одна з найпопулярніших нині. І ось чому:

  • вона найдешевша;
  • її не потрібно змащувати перед випіканням;
  • не потрібно мити – зняв та викинув;
  • має привабливий зовнішній вигляд, ставити паску на стіл або дарувати можна прямо у формі;
  • форма захищає випічку від підсихання, і паска довше не черствіє.

З мінусів: у великій формі паска може не пропікатися (і цього не можна побачити) і після того, як папір знімають, випічка може виглядати неестетично – тонкий верхній шар залишається на формі.

Наразі можна обрати будь-який дизайн паперових формочок / Фото: з мережі

Керамічні форми

Не дуже поширена, але проте така форма має своїх шанувальників. Ось чому її обирають:

  • вона екологічна;
  • довго служить;
  • рівномірно прогрівається та добре тримає тепло.

З мінусів: форма з кераміки досить тендітна і вимагає дбайливого поводження, а така форма не витримує різких перепадів температури – її не можна ставити в духовку.

Керамічні форми для випікання / Фото: з мережі

Силіконові форми

Менш популярні, ніж паперові та металеві, проте дуже зручні.

Чим гарна силіконова форма:

  • паски в ній добре пропікаються;
  • перед використанням форму не потрібно нічим змащувати;
  • випічка легко виходить із форми;
  • таку форму зручно зберігати – можна просто згорнути.

 

Силіконові форми для випікання / Фото: з мережі

Головна вимога у роботі з нею – наповнювати силіконову форму тістом потрібно тільки на деко.

З мінусів силіконової форми її можна випадково порізати, тому звертатися потрібно вкрай дбайливо.

Важливо, використовуйте форми із якісного силікону, які безпечні для здоров’я. Форму поганої якості можна визначити за неприємним запахом та яскравим кольором, також вона відносно недорога. Якісна силіконова форма не може бути дешевою.

Гарних свят!

Раніше ми писали: Великдень з екзотичними нотками: рецепт ароматної апельсинової паски

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити