• UA
  • RU
  • Їжа, лікувальний засіб і захист від ворогів: 10 цікавих фактів про часник

    19 Квітня, 2025 | Новини |

    19 квітня відзначається досить нетипове свято – День часнику (або Часниковий день). Святкувати його почали в США, а згодом до цієї традиції долучилися і інші країни світу. Це й не дивно, бо часник не тільки активно використовується у кухнях різних народів світу, а ще й з давніх часів використовується у медицині у боротьбі з різними хворобами.

    Часник широко використовується в усьому світі, як гостра приправа. Він є неодмінним атрибутом середземноморської кухні, а також входить до рецептури багатьох страв у різних регіонах, наприклад, у Східній і Південній Азії, на Середньому Сході та в Північній Африці.

    Фото: pixabay.com/ru

    Історики стверджують, що культивування часнику почалося близько 5 тисяч років тому. Він мав велику популярність в античності, його вирощували римляни, ассирійці, єгиптяни, греки, євреї та араби.

    Фото: pixabay.com/ru

    Найдавнішу згадку про часник можна знайти в біблійному тексті про часи перебування євреїв в Єгипті: "Прибульці між ними стали виявляти примхи, а з ними і сини Ізраїлеві сиділи і плакали, і говорили: хто нагодує нас м’ясом? Ми пам’ятаємо рибу, яку в Єгипті ми їли задарма, огірки й дині, і цибулю, і ріпчасту цибулю, і часник, а нині душа наша знемагає; нічого немає, тільки манна в очах наших" (Чис. 11:4-11:6).

    Фото: pixabay.com/ru

    Також відомо, що у стародавньому Єгипті часник, як загальнозміцнювальний засіб,  входив в обов’язковий раціон робітників, які були залучені до важкої праці (наприклад, під час будівництва пірамід), та воїнів. На популярність часнику у стародавньому Єгипті вказує той факт, що його часто знаходили у саркофагах та похованнях відомих сановників, у тому числі і гробниці фараона Тутанхамона, датованої періодом близько 1300 років до н. е.

    Фото: pixabay.com/ru

    З давніх часів використовувати часник і на території сучасної України. У рукописних пам’ятках, що належать до XIII століття, йдеться про те, що слов’яни пили вино, поклавши в чашу часник. За часів славетного київського князя Володимира Мономаха селяни їли часник із сіллю і чорним хлібом, у свята варили холодець зі свинячих голів.

    Фото: pixabay.com/ru

    В України розповсюджено вживання меленого сала із часником. Ця пікантна закуска відома з давніх часів і була улюбленою стравою українських козаків. Зазвичай при приготуванні цієї страви беруть на 300 грамів сала одну середню головку часнику. Сіль, чорний мелений перець та зелень – додають на свій смак.

    Фото ua.depositphotos.com

    У боротьбі зі своїми ворогами, українські козаки часто використовували військове загородження під назвою "часник", яке складається з декількох з’єднаних зіркоподібних гострих сталевих, або дерев’яних штирів, спрямованих у різні боки. Після повномасштабного російського вторгнення в Україну різноманітні сучасні аналоги середньовічних "часників" виготовлялись власноруч патріотами і розкидувались на шляху просування колон окупантів.

    Фото: Суспільне Запоріжжя

    Часник містить велику кількість мікроелементів та вітамінів, необхідних для організму. Він вважається ефективним засобом при застуді, має імуностимулюючу дію, допомагає при коліті, гіпертонії, нормалізує рівень холестерину тощо.  Ще у XIX столітті було науково доведено, що часник містить антибіотики. Луї Пастер виявив, що часник здатний вбивати бактерії. Свіжий часник має активність проти кишкової палички, золотистого стафілокока, сальмонели і гриба Candida.

    Фото: pixabay.com/ru

    Особливий специфічний запах часнику надає Аліцин, масляниста, злегка жовта рідина. І саме Аліцин робить часник таким корисним у боротьбі з різними хворобами. Цікаво, що аліцин утворюється тільки при механічних ушкодженнях клітини часнику, саме тому сирий часник потрібно або різати, або жувати. Тільки після цього у нього з’являються бактерицидні та фунгіцидні властивості. Якщо проковтнути зубчик часнику цілим, то аліцин просто не утвориться.

    Фото: pixabay.com/ru

    Середня порція часнику для дорослої людини зазвичай становить близько одного-двох зубчиків. Ця кількість зазвичай вважається безпечною і прийнятною для використання в кулінарії або як добавка до їжі. Часник протипоказаний у випадку таких захворювань, як виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит, геморой, при захворюваннях нирок та печінки, епілепсія.

    Фото: pixabay.com/ru

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити