Польські вчені винайшли корисні для здоров’я чипси
Рецепт чипсів з м’яса коропа розробили в Західнопоморському технологічному університеті в Щецині (Польща). Його розробили професори Гжегож Токарчик та Гжегож Бенькевич з факультету харчових наук та сільського господарства.
“Хрусткі, смачні і, перш за все, корисні”, – зазначають професори про свій винахід.
Список інгредієнтів, необхідних для приготування делікатесу, не довгий – м’ясо коропа і крохмаль (тапіока, а не картопляний, щоб чипси не тріскалися під час смаження і не збільшувалися в об’ємі), плюс перець, сіль і трохи цукру.
В результаті виходить закуска, яка має в середньому на кілька десятків калорій на 100 г менше, ніж традиційні чипси або смажена картопля, при цьому вміст білка в кілька разів більший. Він також містить менше жирів (у тому числі небезпечних для здоров’я насичених жирних кислот), солі та вуглеводів, при цьому містить n-3 незамінні жирні кислоти, зокрема, ЕПК і ДГК.
Делікатес є джерелом білка, на додаток до білка з м’яса риби, і тому краще засвоюється, ніж продукти, що містять м’ясо забійних тварин. Карпіокі (таку назву дали винахідці новому продукту) можна буде придбати у смаженому вигляді або як напівфабрикат для приготування (смаження) в домашніх умовах.
Раніше ми писали: У Польщі з’явився незвичайний дорожній знак, він попереджає про хом’яків