Готуємо ткемалі зі слив на зиму
Цьогоріч врожай слив радує садоводів. Та з цієї корисної ягоди можна приготувати не тільки десерти, але соуси, які чудово підходять до м’ясних страв. Зі слив легко зробити яскравий сакартвельський соус ткемалі із виразною кислинкою в смаку.
Складові:
- 2 кг слив;
- 1 гострий перець;
- 150-200 мл води;
- 5-7 зубчиків часнику;
- 1 ч. ложка солі;
- 2-3 ст. ложки цукру;
- 1 ч. ложка хмелі-сунелі;
- ½ ч. ложки уцхо-сунелі.
Приготування:
Зі слив видаліть кісточки, з гострого перцю – насіння. Вказана вага слив без кісточок.
Складіть сливи в каструлю і додайте воду. Тушкуйте на невеликому вогні під кришкою приблизно 20 хвилин. За цей час сливи мають стати дуже м’якими.
Подрібніть занурювальним блендером або протріть через сито.
Перець і часник збийте в блендері. Додайте до слив разом із сіллю, цукром, хмелі-сунелі та уцхо-сунелі.
Доведіть соус до кипіння і варіть на помірному вогні приблизно 20 хвилин. Час від часу помішуйте.
Спробуйте соус і додайте ще трохи цукру, якщо сливи дуже кислі.
Розлийте соус по стерилізованих банках і закатайте кришками. Переверніть, укутайте й остудіть. Зберігайте в прохолоді.
У вас вийде приблизно 1 літр соусу і трохи залишиться на пробу.
Раніше ми писали:
Чим корисні сливи та як правильно їх їсти
Готуємось до зими завчасно: рецепт варення зі слив із корицею