Чим корисні сливи та як правильно їх їсти
Слива – не лише смачний, солодкий фрукт, а ще й джерело вітамінів і корисних мікроелементів. До того ж, її можна додавати до різних страв, починаючи від м’ясних і закінчуючи десертами та напоями.
Для здорових кісток
Флавоноїди у складі сливи зменшують ризик розвитку остеопорозу, особливо у літніх жінок. Поліфеноли в поєднанні з калієм збільшують щільність кісток. Регулярне вживання слив і чорносливу допомагає відновити щільність кісткової тканини у літніх людей.
Щоб не нервувати
Сливи містять вітамін В6, який нормалізує роботу нервової системи. А триптофан у складі фруктів бере участь у синтезі серотоніну – важливого гормону для уваги та міцного сну. Сливи багаті фітонутрієнтами, які покращують пам’ять і здатність до навчання.
Для здоров’я серця
Наукові дослідження показують, що регулярне вживання чорносливу допомагає нормалізувати тиск в артеріях. Це знижує рівень розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інсульт і серцевий напад. Також речовини в складі чорносливу нормалізують рівень холестерину в крові.
Для нормалізації травлення
Сливи багаті харчовими волокнами, сорбітом та ізатином. Ці компоненти корисні для травної системи та ефективні під час лікування закрепу. Вживати чорнослив корисно для здоров’я товстої кишки.
Як їсти сливи, щоб не нашкодити собі
На день можна з’їдати 3-4 сливи, якщо є схильність до діареї – не більше двох.
Сливи можна поєднувати з різноманітними кашами. Вони можуть бути чудовим десертом після основного прийому їжі на другий сніданок або після обіду. Не варто їсти фрукт натщесерце або запивати молоком.
Непомірне вживання сливи становить небезпеку навіть для здорової людини. Нерідко відзначають діарею, підвищення кислотності в шлунку, появу печії. У більшості випадків шкода від фрукта пов’язана з непомірністю в його вживанні.
Щодо дітей, сік сливи можна пробувати давати малюкові після шести місяців (за відсутності схильності до діареї та алергії). Перша порція – не більше однієї чайної ложки. За відсутності негативних наслідків дозу можна поступово збільшувати до 50 мл. Дитині після року порцію соку можна доводити до 100 мл. З двох років можна їсти сливи цілими. З них достатньо витягувати кісточки, а великі плоди різати шматочками.
Чим шкідлива слива і кому не можна її їсти
Сливи мають проносний ефект, тому їх не можна їсти в разі діареї. Цей фрукт досить калорійний, особливо у вигляді сухофруктів, що варто враховувати власникам зайвої ваги. Сливи і чорнослив не рекомендується їсти жінкам, які годують груддю, щоб у дитини не було розладів харчування.
Раніше ми писали:
Ні краплі олії: корисний перекус родом зі сходу
Корисне задоволення: сезонне смузі із секретною складовою
Готуємось до зими завчасно: рецепт варення зі слив із корицею