Традиційний атрибут Великодня: збираємо святковий кошик
Великдень. Господині пораються і складають великодні кошики. Але що в них покласти? Ми підібрали кілька порад, які допоможуть вам у цьому.
У світлий празник Христового Воскресіння – все живе радіє. Бо Христос Воскрес і ми у ньому теж зможемо колись воскреснути для вічного життя. Традиційно для святкування Пасхи кожна господиня готує великодній кошик, наповнює його наїдками, прикрашає квітами, рушником і несе святити до церкви. Щоб потім усією родиною угоститися наїдками за святковим столом.
Найголовніша складова – пасочки
Святковий солодкий хліб з родзинками. Ця паска уособлює і самого воскреслого Христа і саме воскресіння. Це небесний, ангельський хліб, який має нагодувати нас в першу чергу духовною поживою. І освятити собою людей. Приготування паски важливе і не легке завдання. Випікати треба її у мирі і з чистим серцем і думками. Кожна господиня старається зготувати перевіреним рецептом. До цього ми вже надавали вам цікаві рецепти Великодньої випічки:
Великдень з екзотичними нотками: рецепт ароматної апельсинової паски
Смачний та ароматний крафін до Великодніх свят: покроковий рецепт
Ніякої посипки: оригінальні способи прикрасити паску на Великдень
Крашанки та писанки – символ життя та Воскресіння
Великодні яйця символізують воскресіння Сина Божого. Ба більше, у язичництві яйце було символом життя та радості. Українці кладуть до кошика писанки і крашанки насичених кольорів. Візерунок та барва писанки мають магічну силу. Вірять, що вони захищають людину від злого. Тому українці бережуть писанки впродовж року. А вживають на Пасху крашанки. Галичани кладуть до кошика також очищене яйце, яке після освячення ділять між усіма членами сім’ї. Яйце без шкаралупи символізує чисту душу людини.
Сир і масло – символи жертовності та ніжності Бога до людей
Великодні яйця символізують воскресіння Сина Божого. Ба більше, у язичництві яйце було символом життя та радості. Українці кладуть до кошика писанки і крашанки насичених кольорів. Візерунок та барва писанки мають магічну силу. Вірять, що вони захищають людину від злого. Тому українці бережуть писанки впродовж року. А вживають на Пасху крашанки. Галичани кладуть до кошика також очищене яйце, яке після освячення ділять між усіма членами сім’ї. Яйце без шкаралупи символізує чисту душу людини.
Ковбаса та шинка – до багатства
М’ясні продукти — це страви, які не їдять упродовж Великого посту. Тому їх обов’язково кладуть до кошика на Великдень. Ковбаса та шинка символізують багатство та достаток людини. Це тому, що здавна свинина була основним складником великодніх м’ясних страв. Ба більше, ця тварина забезпечувала родину харчами впродовж року та на свята. На заході України ковбаса та шинка у великодньому кошику є символом сили та витривалості. На сході вірять, що великодні м’ясні страви оберігають від злих духів. Кажуть: з’їсти ковбасу на Пасху – бути здоровим упродовж року.
Зелень та хрін – до міцного здоров’я
Хрін у великодньому кошику уособлює очищення від гріхів.
Українці називають його символом воскресіння та відродження. Це тому, що коренеплід хрону є однією з перших весняних рослин після зими. Хрін є важливою стравою великодньої трапези. Він гострий на смак. Це сприяє апетиту людини, яка після Великого посту знову їсть м’ясні страви.
Зелень — символ вічного життя. Вона нагадує, що людина має дбати про свій духовний розвиток. Зазвичай на Великдень беруть кріп і петрушку. Зеленню також прикрашають кошик або великодній стіл.
Гарних свят!
Раніше ми писали:
Оригінальні крашанки: цікаві способи пофарбувати великодні яйця