• UA
  • RU
  • Як використовувати на кухні запашний розмарин

    З давніх-давен відомі людству цілющі властивості розмарину. У ньому містяться речовини, що благотворно впливають на головний мозок, покращують пам’ять і працездатність, тому вже в минулі століття страви з розмарином рекомендували школярам і студентам у період іспитів. Розмарин допомагає в лікуванні онкологічних захворювань, знімає стреси, нормалізує роботу нервової та серцево-судинної системи.

    Розмарин використовується в європейській та азійській кухні – для цього молоді пагони, листя і квіти збирають, сушать і ретельно подрібнюють. Ця спеція входить до складу багатьох пряних композицій, наприклад “Букет Гарні”, “Італійські трави” та “Прованські трави”, але іноді використовується і як самостійна приправа, при цьому невеликої гілочки розмарину достатньо, щоб надати страві приємного і свіжого смаку.

    Як використовувати на кухні запашний розмарин / Фото: з мережі

    Застосування розмарину в кулінарії обмежене виключно вашою фантазією. Пікантна приправа чудово поєднується з м’ясом і рибою, доповнює салати, закуски, супи, соуси, м’ясні фарші, піцу, страви з квасолі та гороху. Розмарин ідеально ароматизує алкогольні напої – лікери, вино, горілку, пунш, грог і пиво.

    Як використовувати на кухні запашний розмарин / Фото: з мережі

    Ця спеція смакує зі смаженою картоплею, макаронами, яйцями, грибами та овочами, її нерідко додають до хліба, випічки та десертів.

    Як використовувати на кухні запашний розмарин / Фото: з мережі

    Проте не рекомендується поєднувати розмарин із лавровим листом, ці трави не дружать одна з одною. Також не варто зловживати розмарином, оскільки надлишок прянощів може погіршити смак страви. А додавати розмарин у страву рекомендується наприкінці приготування, інакше вона набуде ноток гіркоти.

    Розмарин має консервувальну дію, тому він входить до складу всіляких маринадів під час консервування грибів, овочів, фруктів і квашення капусти. Приголомшливо смачний розмариновий мед можна подати до чаю як самостійні ласощі, які дуже подобаються дітям. Розмарин пасує до м’якого сиру, застосовується для ароматизації олії, оцту і солі, а також є неодмінним інгредієнтом популярної страви грузинської кухні сациві.

    Як використовувати на кухні запашний розмарин / Фото: з мережі

    Як зберігати розмарин

    Свіжу зелень розмарину ліпше використовувати одразу, в крайньому разі його можна тримати в холодильнику в целофановому пакеті або герметичному контейнері. Розмарин – дуже незвичайна спеція, але якщо до неї звикнути, вам потім бракуватиме цього приємного, дещо хвойного смаку, що додає стравам яскравості, неповторності та насиченості.

    Раніше ми писали:

    Чому варто додавати до страв кінзу

    Чим корисні сливи та як правильно їх їсти

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити